Jak využít dary jara

Napsal Mia Karmínová (») 28. 2. 2017 v kategorii Přírodní drogerie a péče o tělo, přečteno: 1150×
Zaujalo mě : eetgo.cz = eet zdarma a onlinejaro1.jpg

Cítíte to už taky? Ta vůně jara už se ozývá, sníh taje, sněženky pomalu začínají vykukovat ven ...

A tak jsem si řekla, že letos to vše podchytím včas a ukážu vám, co vše nám jaro může přinést přínosného, co nám otevírá za zahrádku bylinek a jak probouzí a očistí naše tělo po dlouhé zimě. 

PŮST/DETOX

Takže na úvod bych přišla s očistnými kůrami a detoxem. V zimě jímě převážně těžká a hutná jídla a na jaře bychom chtěli zase už více zeleninky a lehčí stravu. To vše souvisí s počasím a co si tělo žádá. Je super si teď zase odlehčit, ale aby to mělo ještě lepší význam a tělo nám za to děkovalo, nStavyení nad jarní půst po dlouhé zimě. Půstů je pochopitelně velká škála, můj oblíbený je ten na zeleninových a ovocných šťávách, o kterém jsem už psala loni touto dobou zde. Ve zkratce jsem prostě pila jen a pouze ovocné a zeleninové šťávy, co jsem si sama doma odšťavila a doplňovala to čistou vodou. 

Kolik dní? To je na vás, tak dlouho, jak dlouho z toho máte radost. Takže letos do toho jdu znovu :) 

Jinak samozřejmě i půst na holé vodě, nebo na smoothiečkách a pod. Vše je vítáno, je prostě nejlepší čas na detox. Vyčistit si tělo z té hutné stravy a začít znovu a lépe s lehčí stravou.

Očisty jednotlivých částí těl jsou též důležité. Takže teď začíná i ta nejvhodnější doba pro očistu ledvin, jater, krve ... Já pravidelně každé jaro minimálně měsíc i déle piju ledvinový čaj, co si namíchám. Očista ledvin je pro mě zásadní a velmi podstatná. Navíc, uděláte-li ji na jaře, je dvakrát tak účinná.

LEDVINOVÝ ČAJ

Celík Zlatobýl
Rdesno Ptačí (Truskavec)Ledvinovy-caj
Rdesno Blešník
Přeslička Rolní

Příprava je snadná. Namícháte si celík 50% a ostatní tři bylinky rovnoměrně na dalších 50%. To znamená, že celík s ostatními bylinami mícháte objemově a ne podle gramáže. Jednoduše musíte mít dvě stejně velce vypadající hromádky bylinek. To smícháte dohromady a máte to. Čajík se pije 1-2 vrchovaté polévkové lžíce, zalít lehce odstátou převařenou vodou do  hrnku a 3x denně. Rozdíl poznáte, to mi věřte :)

JARNÍ BYLINKY

A samozřejmě nemůžu opomenout úžasné probuzení přírody, kdy se konečně nad zem zase dostávají ty poklady kuchyně a každé babky kořenářky. 

 MEDVĚDÍ ČESNEK

Můj naprosto největší favorit je medvědí česnek. Roste zhruba od dubna do května, nejlepší je ovšem sbírat listy, co nejdříve, dokud ještě nejde do květu. Mají v tu dobu největší sílu, ale samozřejmě ničemu nevadí si nasbírat i později. Medvědí česnek je snadné rozpoznat, roste hojně a vždy ho je plná plocha, nejčastěji roste na vlhkých a jílovitých půdách, u potoků, na svazích a u lesa. Lidé si ho občas pletou s konvalinkou, ale je to zbytečné. Květ mají pochopitelně rozdílný, ale dokud není žádný květ, jsou si tyto dvě rostlinky opravdu podobné. Ale česnek má tak silné česnekové aroma, že si stačí k němu jen přičuchnout a hnedka víte, kterou kytičku z těch dvou jste našli.

Tak už máme česnek a co s ním dál? 

Medvedi-cesnek

 

To už je snadné. Můžete ho při detoxu na šťávách odšťavit s rajčaty a okurkou a máte z toho úžasně svěží salátovou šťávu. Nebo ho přidávat do salátu. Já například běžně dám půlku listů polníčku/rukoly a polovinu listů medvědího česneku. Do smoothie též není vůbec marný, ale je lepší k zeleninovému. Když ho sbírám, celou dobu si ho při tom jím holý. Jinak do pomazánek nebo na již hotový pokrm nasypat pokrájený na vrch. 
Sušením ztrácí své účinky, nejvhodnější je ho používat čerstvý. Pomáhá na nachlazení, má v sobě spoustu vitamínů, čistí ledviny, krev, močové cesty, žaludek, snižuje vysoký krevní tlak, detoxikuje, zlepšuje paměť, hojí rány ...atd.

PAMPELIŠKA (Smetanka Lékařská)

Hned další v řadě mých oblíbenců stojí stará dobrá pampeliška. S ní je to jedna báseň, protože nás svou přítomností těší od jara až do podzimu. Sbírá se nejlépe hned na jaře, kdy ještě nekvete a lístečky má malé. Čím menší a mladší lístky jsou, tím méně jsou hořké. Z pampelišky se dá použít celá rostlinka, jak listy, květ tak i kořen. 

Listy používám místo rukoly, je to vlastně velmi podobná chuť a do salátu je to dokonalost. Dále třeba smoothie. Kořeny se sbírají na jaře a na podzim. Kořen se často suší a strouhá na prášek, který se sype na Pampeliskahotové pokrmy nebo se z něj dělá čaj. Z květů pak například sirupy či med..

Pampeliška je velmi léčivá, pomáhá nám s játry, trávením, močovými cestami, krví, detoxikací organismu a pod. 

SEDMIKRÁSKA

Sedmikráska je další skvělá kytička, která obohatí jaro. Pomáhá nám totiž s horečkou, bolestí zubů, jarní detoxikací, nechutenstvím, zahleněním, kašlem....apod. Nejvhodnější sběr je zhruba od dubna do srpna a to vždy, když je květ rozevřený.
Sedmikraska Nejradši si sypu květy sedmikrásky na salát, protože není většího potěšení mít salát z medvědího česneku, pampeliškových listů a ozdobený květy sedmikrásky, co sami nasbíráte...nebo sedím na louce a cpu se jimi rovnou. Do salátku můžete hodit i listy. Právě listy vám taky můžou pomoct proti hmyzímu bodnutí. Stačí rozmačkat v ruce, potřít píchnutí a přiložit rozmačkaný lístek. Dříve byla sedmikráska dokonce považována i za všelék :)

KOPŘIVA DVOUDOMÁ

Řekla bych, že kopřiva svou léčivostí a prospěšností je tak známá, že její zařazení sem určitě není pro nikoho překvapením...
Takže jako téměř u každé jarní bylinky se sbírají mladé rostlinky, mají totiž největší sílu. Taková 15-20cm vysoká kopřiva hned na jaře je ideální. Ale já jsem tvor nedočkavý a tak sbírám i menší a dříve. S kopřivou

Koprivase pracuje už trochu hůř, ale žádná věda to není. Stačí ji spařit horkou vodou, vyždímat, dát do sáčku a šup s ní do mrazáku. Pak ji používám celý rok jako špenát. Jednoduše s ní vařím brambory, těstoviny a podobně. Dá se i sušit a pít jako velmi léčivý čaj.


Kopřiva nám dává velké benefity a pomáhá nám především s: bolestí hlavy, ledvinovými kameny, močovým pískem, detoxikací, zánětem močových cest, zánětem jater, únavou, vyčerpaností, chudokrevností, čištěním krve, otoky....apod.

PETRKLÍČ (Prvosenka Jarní)

Jako posledního a nenápadného (zákonem chráněného, bohužel) zástupce mého jara sem dávám petrklíč.

Prvosenka-jarni

 Krásná žlutá kytička....dokonalá na prevenci před nachlazením, zahleněním, horečkou, revmatem. Stačí nasušit květy a zalít vodou, čaj z ní je sladký, voňavý a neskutečně výborný. Rozhodně můj nejoblíbenější čajík. Každopádně i petrklíčový med stojí za to.... 
Z kořene se dá dělat tinktura na nachlazení. Ovšem jelikož je rostlinka chráněná, smí se sbírat jen nadzemní část a kořen ne. 

A na co nezapomenout takhle  na jaře? Procházky, výlety, vzduch. Konečně pojďme čerpat sluníčko, užít si procházku a podívat se, jak se nám ta příroda probouzí :)

Teď mi řekněte, co jsou vaše jarní zvyky spojené s přírodou? 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel deset a čtyři